Gasztronómiai Fesztivál, Szarvaskend
A rendezvény egyik kiemelt látványossága a Böllérverseny volt, ahol tizennyolc csapat mérte össze tudását hagyományőrzésben, gasztronómiai felkészültségben. Munkájukat szakértő zsűri értékelte. Jánosházát heten képviselték:
Csirkovics Dávid
Dormán Kálmán
Keresztes István
Komondiné Marton Melinda
Péter József
Schlőber Etelka
Szalai József
Úti Tibor
Amíg a sátrakban készültek a magyaros ételek, addig a lovardában kiállítók kínálták hagyományőrző portékáikat. Kecskesajt, csuhé, pálinka, savanyúság, bor, aszalt gyümölcs, kürtős kalács és egyéb osztrák és magyar gasztronómiai termelők portékái közt válogathatott a nagyérdemű. Jánosházát Horváth Péter almával és Molnár Tiborné mézzel képviselte.
A kisebbekre is gondoltak, a gyerekeket kézműves foglalkozás, arcfestés várta, majd a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ munkatársai a Disznóvágás és Farsang témakörben készült rajzokat díjazták.
A képgaléria feltöltése folyamatos, kérjük látogasson vissza később is!
Ezt követően este kilenc óráig művészeti és hagyományőrző csoportok váltották egymást a színpadon. Felléptek a Tarisznyások, Debrey Zsuzsa és Hertelendy Attila, a Sitkei Citerazenekar, az Ungaresca Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes, a Perenyei Férfi Népdalkör, a Vépi Citerások, a Nagyszentjánosi Asszonykórus, a Kemenesalja Néptánccsoport, a Kemenesmagasi Citerazenekar, a Tördemic Néptáncegyüttes és Lovay László nótaénekes.
Különleges látványossága volt a fesztiválnak az Őrségre jellemző népszokás, a Bolondesküvő és a Rönkhúzás felelevenítése is.
Közben a sátrakban a csapatok folyamatosan kínálták a közönséget a finomabbnál finomabb ételekkel. Toroskáposzta, sült hurka, kolbász, májas hurka, friss töpörtyű, amiknek valljuk be nem is lehetett ellenállni. Ez a nap nem a diétáról szólt.
A Gasztronómiai Fesztivál célja az volt, hogy megismertesse a hazai és külföldi vendégeket a tradicionális vasi népi gasztronómiai és népművészeti szokásokkal. Így kívánták felhívni a figyelmet népszokásaink, hagyományaink, örökségünk megőrzésének fontosságára.
A fesztivál résztvevői, akik végigkóstolták a finom disznótoros ízeket a pálinkától az orjalevesig és részesei voltak ennek a jó hangulatú, családias, szívet, lelket melengető rendezvénynek valószínűleg most azon gondolkodnak, hogy milyen jó lenne ezt újra átélni, esetleg otthon, a saját portán megvalósítani. Így elmondhatjuk, hogy a Szabó tanyán szombaton lezajlott fesztivál példa értékű volt.
A rendezvényről készült videót, melyet a 112 PressNA munkatársai készítettek, itt megtekintheti: